INTERIEUR EN KLEUR

June 28, 2022

Hoe stel ik een kleurenpalet samen

Hoe stel ik een perfect kleurenpalet samen voor mijn huis

Een kleur uitzoeken voor je interieur kan heel lastig zijn. We gaan je daar in deze blog mee helpen. We  leren je hoe je verschillende kleuren het beste kunt combineren en daarmee een sfeervolle basis neer zet. Wij werken meestal vanuit een basis met naturellen. Wanneer je die gekozen hebt, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een trendkleur of een kleur die je al jaren heel mooi vind aan toe te voegen..

Naturellen gecombineerd met wit, zwart en hout
Kalkverf: kleur stone taupe (Nouveau Vivre)

 

KLEUREN COMBINEREN IN HUIS

Ben je graag met je interieur bezig en wil je nog weleens van kleur wisselen? dan is een kleurenpalet van naturellen basiskleuren een goed idee voor jou. Zo kan je bijvoorbeeld door eenvoudig één wandje in een nieuwe kleur te schilderen, een hele andere sfeer creëren. Je voegt wat nieuwe accessoires in deze kleur toe en je hebt een heel nieuw interieur. Je zal wel denken ja wat kost dat wel niet elke keer alles veranderen. Dat hoeft niet heel duur te zijn. Met wat restjes verf en een beetje creativiteit kom je vaak al een heel eind. Wanneer ik zelf in huis andere kleuren wil toepassen dan schilder ik een aantal accessoires en meubeltjes in kleuren die bij de stijl passen die ik op dat moment leuk vind. Zo hou je het ook nog leuk voor de portemonnee.

Het leuke van het combineren van kleuren is dat je elke kleur kunt kiezen waar je blij van wordt. Wanneer je kleuren gaat combineren is het belangrijk dat je zorgt dat alles goed in balans is en je een fijne sfeer creëert. Natuurlijk daglicht is daarbij ook van belang. Een kleur ziet er in iedere ruimte weer wat anders uit. Het licht vanuit het zuiden maakt kleuren vaak wat warmer, terwijl een kamer op het noorden de kleuren weer wat koeler doet ogen. Kies je voor koele tinten, met licht vanuit het noorden dan kan het wat kil aanvoelen. Hetzelfde geld voor warme tinten bij een kamer op het zuiden, de kleuren pakken dan vaak ook niet helemaal uit zoals je in gedachten had. Nu je dit weet kan je hiermee rekening houden met het kiezen van de juiste kleuren combinaties.

Betekent het dan dat je niet voor koele tinten kan kiezen bij een kamer op het noorden? Of voor warme tinten als je kamer op het zuiden ligt. Nee hoor dat hoeft zeker niet. Vind je blauw bijvoorbeeld heel mooi, maar is je kamer op het noorden. Dan kan je kiezen voor een wat warmere blauwtint (waar bijvoorbeeld een vleugje geel in zit). Dit zorgt ervoor dat het niet te kil overkomt. Ditzelfde geldt voor warme kleuren in een kamer op het zuiden (daar kies je dan voor bijvoorbeeld een koelere variant ) je kan dus in principe elke kleur kiezen in iedere ruimte als je maar met deze kennis rekening houdt. Door met het natuurlijk lichtinval rekening te houden kan je zo toch werken met de kleuren waar je blij van wordt.

Maar hoe weet je nou of de juiste kleuren kiest? Mijn advies is dan ook om eerst een kleur te gaan testen! Schilder een vlak op je muur of neem een groot stuk karton en bekijk op verschillende momenten van de dag hoe je de kleur vind. Dit voorkomt een hoop frustratie. Je kan eenvoudig aan de slag met onze kleuren testers, Of kijk eens bij de mooie kleurencombinaties die wij voor je hebben samengesteld in onze webshop. Vind je het toch lastig, ik help je graag met het maken van die keuzes. Kijk eens bij mijn kleur- en verfadvies, of plan een afspraak

 

EEN BASIS VAN NATURELLEN

De meeste mensen komen er wel uit om een basis kleur te kiezen. Ze gaan dan vaak voor een veilige basis, daar is niks mis mee. Alleen mist het vaak warmte, spanning en vooral persoonlijkheid. Dit betekent niet dat je perse met hardere / uitgesproken kleuren hoeft te werken. Je kunt er ook voor kiezen om met alleen naturellen te werken. Het is dan wel belangrijk dat je wat contrast toevoegt. Je zorgt bijvoorbeeld voor wat spanning door met verschillende structuren en type materialen te werken, denk bijvoorbeeld aan gordijnen, vloerkleed, kussens, plaids, meubels. Hiermee creëer je wat diepte in een interieur. Wanneer je voor naturellen kiest, is het ook mooi om bijvoorbeeld met ton sur ton tinten te werken. Dat houdt in dat je van één kleur bruin of grijs bijvoorbeeld wat lichtere en donkere varianten kiest. Zorg er wel voor dat ze dezelfde kleur toon hebben. Een ander voorbeeld om met naturellen te werken is dat je de warmere en koelere naturellen onderling combineert, zorg er wel voor dat het geheel in balans blijft. Als laatste kan je door bijvoorbeeld materialen zoals hout, messing, staal toe te passen toe te passen, ook wat meer spanning en diepte in je interieur creëren.

Wanneer je een basis van naturellen hebt gekozen waar je blij mee bent, kan je er voor kiezen om wat kleur toe te passen. Het fijne van deze basis is dat je elke kleur kan kiezen die goed voelt en waar je blij van wordt. Of je nou trendkleuren gaat of juist een kleur waar je al jaren weg van bent. Het is belangrijk dat het een kleur is waar je echt blij van wordt. Een trendkleur kiezen omdat deze heel populair is is vaak niet heel verstandig, de kans is groot dat je hier weer snel op uitgekeken raakt. Kies voor een kleur die echt goed voelt en bij jou past.

 

(Kleurenpalet van naturellen met zwart en wit als accentkleur)

 

HOE PAS IK MIJN FAVORIETE KLEUR OF TRENDKLEUR TOE

Wanneer je hebt gekozen voor het kleurenpalet waar je mee gaat werken komt het leuke (maar soms ook moeilijke) deel. Welke kleuren pas ik waar toe. Kijk eens op Pinterest naar voorbeelden van interieurs met deze kleuren, vaak doe je dan al veel inspiratie op over hoe je die kleur zelf kan toepassen. Je kan namelijk op zoveel verschillende manieren kleuren combineren. Zo geeft het een heel ander effect in de ruimte wanneer je een kleur op een grote wand aanbrengt of dat je het alleen als accentkleur op een kast laat terugkomen. Of je kiest voor een bank in een bepaalde kleur of dat je juist deze kleur alleen als accent in accessoires toepast.  Als je aan het toepassen van een bepaalde kleur denkt hoeft dit dus zeker niet te betekenen dat deze kleur heel nadrukkelijk aanwezig is op bijvoorbeeld een muur, je kan een accentkleur of trendkleur dus ook zien als accent in de ruimte. Wanneer je kleur toe gaat passen is het belangrijk dat je er voor zorgt dat deze kleur terug komt, dit zorgt voor rust, balans en spanning in je interieur. Wanneer je bijvoorbeeld groen kiest als accentkleur dan is het leuk om deze kleur terug te laten komen in verschillende tinten groen die onderling goed combineren, zo ontstaat er een speelser geheel.

Kalkverf: kleur Stone taupe

 

STEL JOU KLEURENPALET SAMEN

We hebben je al het een en ander verteld over het combineren van kleuren, maar hoe ga je nu aan de slag? Kies eerst een basis van naturellen. Wij hebben van naturellen basiskleuren testers gemaakt waarmee je thuis aan de slag kan. Maak staaltjes hiermee en kijk op verschillende tijdstippen van de dag en met zonnig en somber weer. Maak dan een keuze uit een aantal naturellen die jou het meeste aanspreken (max 5). Je hebt nu je basis van naturellen gekozen. Wanneer je voor een accentkleur (en) wilt gaan, ga je nu kijken welke kleurtinten je mooi vind en ga daarbij hetzelfde te werk als bij het kiezen van naturellen. Je hebt nu bijvoorbeeld voor een aantal groentinten gekozen die mooi bij elkaar passen, dan hoef je deze natuurlijk niet allemaal of misschien wel helemaal niet op muren toe te passen. Je gaat nu kijken welke muur je misschien als blikvanger zou willen d.m.v. een van deze groentinten toe te passen. Je kan dus ook de verschillende tinten alleen in accessoires en meubels terug laten komen. Zorg er wel voor dat dit mooi in balans is.

Wanneer je gaat winkelen voor accessoires, gordijnen, bank etc.. is het handig om je kleurenpalet bij je te hebben.

Dit helpt je bij het maken van de juiste keuzes. Het betekent natuurlijk niet dat alle kleuren in alle elementen precies terug hoeven te komen. Wanneer je alles in 1 dezelfde kleur kiest wordt het namelijk al snel saai. Het is leuk om bijvoorbeeld een tintje in de kussens of vloerkleed terug te laten komen. En voor een lamp of kast net weer een iets donkerdere tint te kiezen. Ga vooral af op je gevoel bij het combineren van kleuren

 

AAN DE SLAG!

Je hebt nu een mooi stappenplan om voor jou een kleurenpalet samen te stellen. Vind je het toch nog lastig? We helpen je graag tijdens een “kleur en verfadvies inspiratiesessie”

 

 

@nouveauvivre

Volg Nouveau Vivre op Instagram

bekijk instagram account  »