Verf tips en trics

June 21, 2022

Wat je moet weten over Metallic Paint

Onze metallic paint is een 1 laag dekkende verf op waterbasis. Met metallic paint geef je eenvoudig een luxe sfeervolle uitstraling aan wanden, vloeren, meubels etc. Deze verf bevat kleine deeltjes die het licht reflecteren. Door onze jarenlange ervaring met dit product kunnen we je uitstekend advies geven over de verschillende toepassingen en applicatie methodes.

De metallic paint is toepasbaar op o.a.
– wanden
– over tegels (eerst wordt dan de hechtprimer en egaliseerprimer aangebracht)
– toilet
– badkamer (niet de douche zelf)
– onder een overkapping
– vensterbank
– meubels / tafels

Metallic paint kan op verschillende ondergronden worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan.

– tegels (eerst egaliseren)
– stucwerk
– behang
– beton
– hout
– kunststof
– gips
– metaal

Het is het belangrijk dat de ondergrond overal hetzelfde is. Het eindresultaat wordt mede bepaald door de droging. Is de wand, vloer etc. op bepaalde plaatsen gerepareerd met plamuur of is de ondergrond niet overal hetzelfde dan is het belangrijk om eerst onze Wall primer aan te primer. Deze voorkomt het verschil in zuiging tijdens het droogproces.  Werk je aan een grote wand dan is het raadzaam dat 1 persoon de metallic paint aanbrengt met de roller en de ander met de spaan erachteraan komt.

 

METALLIC PAINT PRIJS PER M2 

– Wall primer 1 liter € 25,50..
– Verbruik ongeveer 6 a 8 m2 per liter.
– Metallic paint 1 liter € 39,95.
– Verbruik ongeveer 10 m2 per liter (afhankelijk van de techniek).
– Zonder beschermlaag totaal +/-  € 8,50 per m2.
– Met beschermlaat totaal +/- € 15,95 per m2.

 

UITGELICHTE KLEUREN:

WERKWIJZE

1.Zorg dat de ondergrond stof en vetvrij is, indien nodig reinigen met bijvoorbeeld st.Marc. Losse onderdelen en scheurtjes eerst repareren.

2.Wil je de metallic paint over tegels aanbrengen of zit er bijvoorbeeld spachtelputz op je muur. Breng dan eerst de stucprimer aan. De stucprimer breng je in meerdere dunne lagen zo egaal mogelijk aan, zodat de voegen niet meer zichtbaar zijn. Zou je 1 dikke laag aanbrengen dan kunnen er barsten ontstaan. De droogtijd van de stucprimer per laag is ongeveer (6 a 8 uur afhankelijk van de ondergrond en laagdikte)

3.Breng de wallprimer met een kwast of roller egaal dekkend aan. Zet niet eerst de randen in de primer maar neem die gelijktijdig met de rest mee. Hiermee voorkom je aanzetten die later zichtbaar blijven.
Wanneer de primer na de eerste laag niet volledig dekkend is, dan nog een laag primer aanbrengen. De primer heeft een droogtijd van circa 4 uur (afhankelijk van de ondergrond). De primer is nodig wanneer de ondergrond is gerepareerd, erg zuigend of helemaal niet zuigend is, of uit verschillende ondergronden bestaat. Is je muur bijvoorbeeld geschilderd en heeft het geen reparatie stukken met plamuur etc dan kan de metallic paint rechtstreeks worden aangebracht.

4. Metallic paint kan op verschillende manieren worden aangebracht.
Wij zetten de verf op met  een kwast of roller en verwerken deze daarna met een spaan.
Zet de verf op met een roller in verschillende richtingen. zet de randen niet eerst op. Dit kan je met een kwast doen wanneer je in de buurt bent met de roller om het gelijk uit te rollen. zo voorkom je dat je later geen aanzet gaat zien. zet steeds ongeveer een m2 op en verwerk het dan met de spaan. Zet de spaan plat op wand, vloer etc. en maak draaiende bewegingen totdat het gewenste effect is ontstaan. Blijft de spaan plakken dan een minuutje wachten en nog een keer proberen. De verf is dan nog te nat. Droogt de verf te snel dan je met roller nog iets opzetten en dan met de spaan er weer overheen. Werk steeds nat in nat en niet in banen. Dit voorkomt baanvorming. Kom later niet terug op delen van een wand die al met de spaan bewerkt zijn. De verf begint dan al in te drogen, je gaat dit altijd zien.

5.Afwerking: in principe hoeft een wand die niet intensief gebruikt wordt niet na behandeld te worden. Voor vloeren, over tegels, trap, badkamer, achter het fornuis is een beschermlaag wel belangrijk. Dit kan eenvoudig met de matte pu-top of zijdeglans pu-top (afhankelijk van het gewenste effect) Breng de lak met een spons of roller aan. Werk niet in banen maar met zogenaamde halve maan vormige bewegingen, dit voorkomt dat je de aanzet ziet. Na ongeveer 4 uur drogen kan een tweede laag opgezet worden. Vloeren en over tegels worden in 3 lagen afgelakt overige oppervlakken in 2 lagen. Na ongeveer 6 uur kan je het voorzichtig in gebruik nemen.

Belangrijk!
Laat de metallic paint goed uitharden! na 7 dagen is de toplaag volledig uitgehard.

 

INSTRUCTIE VIDEO:

WERKWIJZE & TIPS EN TRICS

ONDERGROND

De uitstraling van de ondergrond zorgt mede voor het uiteindelijke resultaat
– Is de ondergrond grof van structuur dan wordt je metallic paint wat stoerder wat juist een heel leuk effect geeft
– Wil je toch een glad resultaat dan de muur eerst egaliseren met de egaliseer primer
– Reparaties hebben vaak een andere structuur en kunnen zichtbaar blijven in het eindresultaat, om dit te voorkomen eerst de ondergrond egaliseren met de egaliseer primer
– Alle loszittende delen verwijderen en eventuele scheurtjes repareren
– De ondergrond eerst stof-en vetvrij maken met bijvoorbeeld St.Marc
– Gladde en harde oppervlakken die intensief gebruikt gaan worden, altijd vooraf goed schuren.
– Voordat je gaat schuren, eerst je ondergrond goed ontvetten met bijvoorbeeld St. Marc, anders schuur je het vet juist ìn de ondergrond in plaats van er af.
Heb je geen ervaring met stuken? geen probleem, des te mooier is dan vaak het eindresultaat, juist niet te glad.

 

WELKE PRIMER HEB IK NODIG

– Bij een gladde sterk zuigende of juist helemaal niet zuigende ondergronden zonder scheuren, kan gelijk de wall primer worden aangebracht
– Wil je bijvoorbeeld tegels wegwerken, dan eerst de wand glad maken met de egaliseer primer (in minimaal 2 lagen).

AANBRENGEN PRIMER

– De egaliseer primer breng je in 1 of 2 dunne lagen aan met een spaan. Laat deze ongeveer 6 a 8 uur drogen (afhankelijk van de laagdikte en ondergrond)
– De wall primer breng je met een brede platte kwast of vachtroller kris kras aan. de randen niet vooraf in de primer zetten, maar meenemen als je met de roller of kwast in de buurt bent. Dit blijf je later anders zien.
– Zorg dat de primer egaal dekkend is, anders nog een keer herhalen nadat het droog is (na ongeveer 4 uur afhankelijk van de ondergrond)
– Bij het aanbrengen van de primer bij hele gladde harde, niet zuigende ondergronden langere droogtijd aanhouden (ongeveer 10 uur)
– De kwast of roller na gebruik goed uitspoelen met water.

 

AANBRENGEN METALLIC PAINT

Met een vachtroller, platte kwast en spaan
– Werk in halve maanvormige bewegingen, zorg dat je varieert met je bewegingen
– Werk steeds nat in nat, zodat er geen baanvorming ontstaat
– Zorg dat er overal een egale laagdikte ontstaat
– Breng steeds ongeveer een m2 aan, corrigeer oneffenheden gelijk.
– Maak je spaan en evt. plamuurmes regelmatig schoon met water, dit voorkomt krassen in je kalkstucco
– Door alleen met een roller in 1 richting de verf op te zetten krijg je een bijna egale wand. Wil je meer effect werk het dan met de spaan na.
– handig om eerst te testen op een proefstuk (bijvoorbeeld een plaatje mdf). Zo kan je zien welk effect je het mooiste vind.

 

 AFWERKING

– Een wand die niet intensief gebruikt wordt, heeft in principe geen beschermlaag nodig.
– Alle andere projecten bescherm je met de matte of zijdeglans pu-top. Breng deze met een roller of spons met draaiende bewegingen aan. Zet niet eerst de randen in de lak.
– De lak is na 7 dagen volledig uitgehard. Voor die tijd voorzichtig met het gebruik.

 

EINDRESULTAAT

– Afhankelijk van de ondergrond en applicatie methode varieert de metallic paint van een subtiele metaallook tot een stoere robuuste look.
– Wanneer de metallicpaint is afgewerkt met de matte of zijdeglans lak, is deze goed met een vochtig doekje af te nemen worden.
– Niet schoonmaken met agressieve reinigingsmiddelen.
– Metallic paint is later makkelijk over te schilderen.

 

Vloer: Metallic paint charcoalblack en na behandeld met pu-top satin

@nouveauvivre

Volg Nouveau Vivre op Instagram

bekijk instagram account  »